Pokračujúce nepokoje v Egypte zvýšili cenu WTI

12.07.2013 Celý región

New York 12. júla (TASR) - Cena americkej ropy sa po štvrtkovom výraznom poklese opäť zvýšila a priblížila sa k hranici 106 USD za barel (159 litrov). Dôvodom najnovšej zmeny vývoja na trhu je obava z eskalácie napätia v Egypte. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze oproti záverečnej cene vo štvrtok (11.7.) o 71 centov na 105,62 USD (81,03 eura) za barel. Na záver štvrtkového obchodovania cena klesla o 1,61 USD na 104,91 USD/barel, keď investori začali vyberať zisky po tom, ako cena ropy po dvoch týždňoch rastu dosiahla najvyššiu úroveň od apríla minulého roka. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla v Londýne o 51 centov na 108,24 USD/barel.

Stúpenci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího dnes vyzvali na obrovské protesty s cieľom presadiť opätovné dosadenie Mursího do úradu. Nekončiace konflikty medzi stúpencami Mursího na jednej strane a jeho odporcami a armádou na druhej strane opäť znervóznili trhy, keďže Egypt kontroluje Suezský prieplav, kľúčovú dopravnú tepnu pre dodávky ropy a plynu. "Neistota, čo sa týka vývoja situácie v Egypte, prispela k najnovšiemu rastu cien ropy, pričom je možné, že táto nestabilita sa môže rozšíriť do ďalších krajín regiónu," uviedla londýnska spoločnosť Sucden Financial Research.

Výraznejšiemu rastu cien zabránila len najnovšia prognóza Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA). Tá vo štvrtok oznámila, že budúcoročný rast dodávok ropy na svetové trhy by mohol byť o niečo vyšší než rast dopytu po komodite. Dôvodom je zvýšená produkcia ropy v USA a Kanade.
 

Vyberte región